Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

Göz Kapağı Ameliyatı (Blefaroplasti)

Yaşlılık en fazla göz çevresinde kendini belli eder. Yaş ilerledikçe  gözünüzün çevresi çökmeye ve sarkmaya başlar. Bu çökme ve sarkmalar bireyi olduğundan daha yaşlı, halsiz, bitkin  biçimde gösterir. Bu deformasyonlardan kurtulmak için göz kapağı estetiği yaptırmak bir zorunluluk haline gelir. Göz kapağı ameliyatı diğer ameliyatlar gibi can yakan, ağrılı bir ameliyat değildir. Anestezi sırasında da göze herhangi bir zarar verilmemektedir.

Göz Kapağı Ameliyatı İçin İyi Bir Aday Mıyım ?

Neden göz kapağı ameliyatı yaptırmak isteyebileceğinize dair bazı ortak sebepler aşağıda verilmiştir;

Üst göz kapaklarının katlarını örten fazlalık deriniz var.
Görüşünüzü engelleyen, sarkık üst göz kapağı deriniz var.
Üst göz kapaklarınızda gözlerinizin yorgun ve üzgün görünmesine neden olan kabarık bir görünüm var.
Fazlalık deri ve ince tipli alt göz kapağı kırışıklıklarınız var.
Gözlerinizin altında torbalar ve koyu halkalar var.
Üst göz kapağı yüzeyiniz çok küçük veya makyaj yapabilmek için yeterince düz değil.
Eğer genel sağlık durumunuz iyi, olumlu bir tutum ve gerçekçi beklentileriniz varsa, göz kapağı estetiği için büyük olasılıkla iyi bir adaysınızdır.

Göz kapağı ameliyatına karar veren çoğu kişi aynı zamanda kaş kaldırma, yüz gerdirme, dolgu ve botulinum toksini enjeksiyonu da yaptırmaktadır.

Göz Kapağı Ameliyatının Avantajları

Daha genç ve sağlıklı bir görünüm verecek şekilde alt göz kapaklarınızın altındaki torbalardan ve şişliklerden, üst göz kapaklarınızdaki düşüklüklerden kurtulursunuz.
Sarkık göz kapağı nedenli görme problemleriniz olmaz
Göz gerdirme kaynaklı tüm yara izleri, neredeyse belli olmayacak şekilde doğal göz kapağı kıvrımlarında gizlenecektir.

Göz Kapağı Ameliyatının Dezavantajları

Ameliyat sonuçlarını görmeniz zaman alır.
Muhtemelen morluk ve şişlik şikayetleriniz olacak ve gözlerinizde işlem sonrası kaşıntı ve kuruluk olacak.
Kaşlarınız sarkmışsa ve alnınızda kırışıklıklar varsa, ayrıca kaş kaldırma işlemine de gerek duyabilirsiniz.

Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti) üst göz kapaklarında, alt göz kapaklarında veya her ikisinde yapılabilir. Alt yüz kas yapınız, kemik yapınız ve kaş simetriniz gibi faktörlerin değerlendirilmesinin ardından cerrahınız ne kadar deri, kas ve/veya yağ alınması gerektiğine karar verecektir.

Cerrahınız fazla dokuların alt ve üst göz kapaklarının nerelerinden alınacağını belirlemek için işaretlemeler yapar.
Üst göz kapağınızda, cerrahınız üst göz kapağı doğal kıvrımında gizlenebilecek bir kesi yapar.
Alt göz kapağında kesi, kirpiklerin hemen altında gizlenir. Alternatif olarak, fazla deri alınacağı zaman, kesi alt göz kapağında da yapılabilir (transkonjonktival kesi). Alt göz kapağı derisini sıkılaştırmak için bazen lazer de kullanılabilir.
Cerrahınız neşter, cerrahi makas, radyo frekanslı kesme cihazı ve bazen kesici lazer gibi cerrahi aletleri kullanarak bu kesilerle dokuları alacaktır.
Bazen alt göz kapağında şişkinliği veya torbaları gidermek için yağların dağıtılması gerekir. Cerrahınız kas gevşekliği gibi özel durumları düzeltmek için diğer ayarlamaları yapabilir.
Cerrahınız daha sonra dikiş ve doku yapıştırıcılarıyla kaş ve göz kapakları etrafındaki alanı düzleştirecek ve tekrar ayarlayacaktır. Dikişler görünür olabilir ve genelde kendiliklerinden kaybolurlar. Çoğu durumda göze görünür bir yara izi kalmaz.
Semptomları kötüleştirebildiğinden, gözün daha fazla havaya maruz kalmasını önlemek için göz kuruluğu şikayeti olan hastalarda daha az doku alınır.
Cerrahınız ayrıca deriyi yenilemek, göz kapağı ve kaş bölgesindeki kırışıklıkları düzleştirmek için lazer de kullanabilir.

Göz Kapağı Estetiği İyileşme Süreci

Göz kapağı ameliyatından sonra yatak istirahati gerekmemesine rağmen, dinlenmeli ve evde kalmalı, ameliyatın olduğu gün ve sonraki gün gözlerinize soğuk kompres uygulamalısınız. İyileşme sürecinin uzunluğu değişkenlik gösterir. Bazı yararlı bilgiler aşağıda verilmiştir:

Cerrahınızın bakım talimatlarına uyun. Göz kapağı ameliyatından sonraki ilk birkaç günde kesilere merhem uygulayarak yağlı tutun ve şişlikleri azaltmak için gözlere soğuk kompres uygulayın. Göz kuruluğuna karşı göz damlası kullanmanız önerilir. Göz kuruluğu iki haftadan fazla sürerse doktorunuzla iletişime geçiniz.
Başınız boynunuzdan yukarıda olacak şekilde uyuyun. Normal yastık, kama yastık kullanabilir veya katlanır koltukta uyuyabilirsiniz. İyileşme sürecinizin ilk birkaç günü boyunca başınızı yüksekte tutarak şişlik ve morlukları azaltın.
Üst ve alt blefaroplasti ameliyatı sonrasında göz kapaklarınızın daraldığını hissedeceksiniz. Genelde belirgin miktarda morarma görülür, ancak iki hafta içinde kaybolur.
Kendinizi zorlamaktan, ağır kaldırmaktan, yüzmekten ve aerobik ve koşu gibi zorlayıcı diğer aktivitelerden kaçının. Özellikle, başınızı hareket ettirmeniz gereken ve başınızdaki kan basıncını arttırabilecek aktivitelerden uzak durun. Bu kısıtlamaya başınız kalbinizden aşağıda olacak şekilde eğilmek ve sizi zorlayacak kadar ağır objeleri kaldırmak dahildir, ancak kısıtlama bunlarla sınırlı değildir. Bu yasak üç dört hafta için geçerlidir.
Gözlerinizin iyileşme sürecinin ilk birkaç haftası boyunca kolayca yorulduğunu göreceksiniz. Sık sık dinlenin. Kitap okuma, lens takma ve bilgisayar kullanma gibi gözlerinizi kurutabilecek aktivitelerden kaçının.
Göz kapağı ameliyatından sonraki ilk iki hafta boyunca güneş ve rüzgardan rahatsız olmamak için koyu güneş gözlükleri takın.
Plastik cerrahınız göz kapağı ameliyatınızın ardından iki, yedi gün arasında dikişleri alacaktır.
İyileşme sürecinizin onuncu günü civarında normal aktivitelerinize devam edecek kadar iyi hissedebilirsiniz.
Nefes darlığı, göğüs ağrısı, olağan dışı kalp atışı, yeni ağrı, kanama veya görsel bozukluk yaşarsanız derhal tıbbi yardım isteyin.

Bu Tedavi Ne Kadar Süre Kalıcıdır ?

Göz kapağı ameliyatı sonuçlarınız uzun süreli olacaktır. Çoğunlukla, üst göz kapağı derisinin alınması sadece bir kez gerçekleştirilir. Yaşlanmanın sürmesiyle beraber, üst göz kapağında tekrar fazlalık deri oluşumuna sebep olacak şekilde kaşlarınız yine düşebilir, alçalabilir. Ancak bu durumda çözüm kaş kaldırmadır, ikinci bir üst blefaroplasti değildir. Alt blefaroplasti genellikle göz torbalarının ve göz etrafındaki şişliklerin alınması için yapılır ve sadece bir kez yapılması gerekir.

TEDAVİ BİLGİLENDİRME